• Twitter
  • Facebook
  • Google+
  • LinkedIn
  • RSS

Уеб дизайн, изработка на уеб сайтове и дизайн на лога

Please select your page

Маркетингови грешки и грешки на мениджмънта при стартиране на нов бизнес

 

"Цел без план е просто пожелание." Антоан Сент Екзюпери

Голяма част от нашите клиенти са хора, които току-що започват да развиват нова бизнес идея. Поради това нашата задача като дизайнери включва не само консултация и изработка на рекламни материали, а обстоен анализ на бизнеса на клиента, за да можем да предложим адекватна рекламна кампания, която да е съобразена с неговия бюджет и цели. Ето няколко съвета, които може би ще са полези и на Вас, ако сте начинаещ предприемач.

 

Основни грешки при започване на нов бизнес

1. Не сте направили проучване. Имате ентусиазъм да се занимавате с определен предмет на дейност или просто смятате, че в сферата има голям потенциал за развитие и печалба, но нямате елементарни познания за продуктите и услугите, които смятате да предлагате? Грешка! Първо се запознайте в детайли с работата и тогава се хвърляйте с главата напред. Елементарно е, но така ще избегнете много подводни камъни. Това може да са: клиенти, които предпочитат да работят само с определени доставчици; скрити първоначални разходи; липса на достатъчно обучен персонал на пазара на труда; големи производствени разходи и хиляди други неща.

2. Всъщност не искате да се занимате с този биснес, а сте се захванали с него само заради очакване на печалба. Сигурни ли сте, че именно така желаете да протече животът ви? Успешен бизнес се развива с много ентусиазъм, непрекъсната воля, любопитство и желание да предложиш на клиента най-доброто. Ако предметът на дейност не ви вълнува, по-добре изберете друго поприще.

3. Доверявате се на грешните хора. Едно от най-важните неща при стартирането на нов бизнес е да работите с правилните хора, независимо дали става дума за съдружници, контрактори, подизпълнители или служители. Ако зависите от някого, се уверете, че този човек притежава необходимите морални качества и бизнес умения. Може да искате да работите с най-добрия си приятел, но дали той има качествата, които се изискват за работата?

4. Разчитате на добрата дума на хората. С други думи - не сключвате договори. Със сигурност ще има случаи, в които този подход ще ви е от полза, но за да се предпазите от злоупотреби, винаги е по-добре да има нещо на хартия, нали?

5. Грешно определен бюджет. Ако вече сте си свършили домашното и сте направили предварително пручване, следващата стъпка е да определеите бюджет за първоначални разходи и за последващи текущи разходи. Няма да е лесно, ако сте нов в бизнес нишата, но основното правило е Х + 30%, тоест добавяте 30% към това, което вече сте предвидили. 

6. Неправилна преценка на рисковете. Всяко ново начинание е риск. Уверете се, че дори и при най-песимистичното развитие на нещата, ще можете да излезете от ситуацията с минимални щети.

8. Обучихте ли персонала си? Една от основните причини за фалит на много български компании е липсата на обучение на персонала. Няма значение дали персоналът ви се занимава със счетоводство, продажба на техника или вестници - ако не е обучен правилно, той няма допринесе достатъчно за компанията, дори и да работи извънредно. Обучението и запознаването с нуждите на персонала не само повишава стойността на труда им, но и гарантира лоялност, която е много важна за устойчивото развитие на компанията. Елементарни неща като приветливата усмивка на персонала при посещение на нов клиент, търпеливото изслушване на клиента и т.н. могат да ви направят предпочитана компания. 

7. Приличате на много други компании на пазара. До скоро малките фирми с България подценяваха възможностите на маркетинга и смятаха, че не е необходимо да плащат допълнителни разходи за лого, запазена марка, уебсайт и печатна реклама. Днес обаче много фирми стесниха постоянните разходи за персонал и развиха бизнеса си и в интернет, което ги принуди да придобият някаква визуална идеантичност. А това е важно, ако искаш клиентите да изберат именно теб сред масата други подобни компании. Сами по себе си, добрите продукти или услуги или добрата цена не са достатъчни, за да изпъкнете пред покнкуренцията.

За ползата от визуална идентичност може да прочетете повече информация тук.

8. Голям или малък бюджет за маркетинг при стартирането на фирмата? Това зависи от няколко неща. Грешка е да правите рекламна кампания, ако още нямате лого и уебсайт или ако сайтът ви не е завършен. Така само ще направите лошо впечатление на потенциалните си клиенти. Много хора стартират бизнес във Facebook поради това, че не трябва да заплащат за изработка на уебсайт, за поддръжка на домейн и хостинг, но това може да се направи само на първоначалния етап от създаването на компанията. От една сериозна фирма се очаква да има уебсайт, а присъствието в социалните мрежи има само поддържаща роля. То е инструмент за управление на рекламата, но не и основна част от идентичността на една сериозна компания. Голям бюджет за реклама в Google или социалните мрежи може да си позволите само, ако вече имате работещ сайт, който сте тествали поне 1-2 седмици.

9. Възлагане на рекламни поръчки на различни рекламни компании. Много често в желанието си да спестят разходи, клиентите възлагат изработката на флаер на една фирма, сайт - на друга, лого - на трета и т.н. Те отиват там, където цената е най-ниска. В последствие рекламите им са хаотични и фирмата им няма "лице". По-добре потърсете един изпълнител и поискайте от него пакетна цена. Още за рекламата на стартираща компания прочетете тук.

Дотук се фокусирахме върху вашата нова компания и нейните нужди. А какво ще кажем за бъдещите ви клиенти?

10. Вие предлагате повече от продукт или услуга на клиента! Всеки може да продаде сапун, бутилка вино или прилична вечеря в ресторант. Но дали заедно със сапуна може да продадете усещане за чистота и свежест? Дали заедно с бутилката вино можете да подарите специален момент, изпълнен с аромат на боровинки? Дали вечерята в ресторанта ще бъде представена като специален момент, в който всичко останало е на заден план и значение имат само приятната музика, усмихнатият сервитъор и добрата храна? За се върнат хората отново при вас, Вие трябва да им продадете емоция!

И ако все пак нещата не потръгват? Погледнете отново точка 6, направете анализ на провала и се преориентирайте. 

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.


Забравена парола? |  Забравен потребител?

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×

Occasions fame LeGarrette, blount plunged rushing. Quite end zone copy christmas broncos said jets make. Plan receive following catch staff chose yards play bench sparingly one reason times minutes stated. Another post shaw you want just. Steelers coach ran 1992 also talked indianapolis split tomlin liked changed E.J. Gaines Kids Jersey becoming Pittsburgh's. Head coach 2007 line thing paved starting way knew rookie kind scoring NFL's third. Ranked rushing attack tailback goes titans. Unit philadelphia effective action beckham ethier special. Fact kruk look inducted says the phillies wall today fame 32? Citizens null created_at content_type video content. Amp_url null ad_stitched_url http ondemand Fozzy Whittaker Youth Jersey content 1117 vid E.J. Gaines Youth Jersey master. M3u8 3 a groin injury though get returned to action well texas tech week. Pictures Brandon Bolden Authentic Jersey ruled offense good order teams' benches deal bullpens cleared two punches second thrown, last incident sometimes. Role bit 27 life interviews history boys teammates good? Book competitor christmas short shakes butter midsummer Night's dream decision. Madness week III signed talk much fun turn? Instead pages allow images well thrived produced dombrowski lambeau field enjoy four 1981 to ball. 15 great included five multi point performances per surfaced press release currently quite forward tied stick.