• Twitter
 • Facebook
 • Google+
 • LinkedIn
 • RSS

Уеб дизайн, изработка на уеб сайтове и дизайн на лога

Please select your page

Нелоялни практики на лого дизайнери с цел набиране на клиенти

Ние сме наясно, че при търсенето на графичен дизайнер за изработка на вашето лого, вие ще намерите и предложения от 80-100лв за цена за лого. Често обаче не се споменава, че тази цена е уловка, с която да ви хванат за клиенти, а в последствие се оказва, че включва по-малко на брой предложения, вероятно направени набързо с готови изображения. Не очаквайте предварителен анализ на конкуренцията и на корпоративната идентичност в сферата на вашия бизнес, нито компетентен съвет за употребата на логото. В този случай, евтиното излиза скъпо! Вижте и останалите некоректни практики в лого дизайна...

Някои дизайнери, които работят "на конвейр", използват готови графични елементи, към които набързо прибавят името на компанията и представят това за лого. Това е порочна практика, тъй като в следващия момент, когато решите да защитите логото като търговска марка, собствеността над графичния елемент в логото винаги може да бъде оспорена и да се наложи да поръчвате ново лого за вашата марка. Ако логото включва готови графични елементи, то вие трябва да знаете за това!

Друга лоша практика е в цената, упомената на сайта на дизайнера, да са включени само растерни файлове (PNG и JPG файловете), без векторния файл. Когато след няколко дни решите да дадете логото за печат и от печатницата ви поискат векторния файл, лого дизайнерът посочва допълнителна сума, с която да си закупите самия векторен файл. Това не е редно.

Някои дизайнери казват цена на час за изработка на лого. Това също не е правилно, тъй като непрофесионалист не може да направи реална преценка каква и колко работа може да бъде свършена за един час и е много вероятно да ви сложат допълнителни часове, които да заплащате. Освен това някои дизайнери са по-продуктивни от други и работят по-бързо. Редно е да бъде посочена базова цена и ако вие като клиент изискате лого, което е сложно и трудоемко за изпълнение, дизайнерът да ви посочи цена, отговаряща на труда му. На практика всеки професионален дизайнер таксува работата си на час, но е негова работа да пресметне колко време ще му отнеме изработката на лого според изискванията на клиента, а не работа на клиента - да гадае колко ще се бави дизайнерът и съответно колко ще му струва това.

Друга порочна практика е цените да се представят без ДДС, което се упоменава с много дребен шрифт някъде по-налу в текста и първоначално заблуждава клиентите относно крайната цена на логото. Особено за новосъздадени компании, които още не са регистрирани по ДДС, това би натоварило цената им изненадващо.

Срещали сме и пояснителен текст към посочена цена за лого, че "посочените цени са валидни, когато клиентът хареса и одобри лого". Като професионалисти, които ценят собствения си труд, ние никога не бихме могли да си позволим подобен вид ценообразуване, тъй като това няма как да ни гарантира, че клиентът няма да променя мнението си цял месец и на практика ние да изгубим от поръчката, вместо да спечелим, като нормален резултат от всеки бизнес. Именно с тази цел всеки професионален дизайнер предоставя свое портфолио на потенциалните си клиенти и заради това се правят предварителни проучвания и консултации с клиента. Това гарантира както нашата обвързаност с клиента, така и неговият ангажимент към нас.

Резултатът - лошо лого и неудовлетворен клиент!

Както във всяка сфера, и в областта на графичния дизайн може да попаднете на непрофесионалисти или на полупрофесионалисти, които обикновено компенсират липсата на качество с намалена цена. Що се отнася до лого дизайн обаче, по-добре не правете компромис. Това е лицето на вашия бизнес, с което поне през следващите 10 години ще бъдат съобразени всички ваши фирмени материали и цялостният облик на фирмата ви. Така, както обръщате внимание на облеклото си, когато се срещате с потенциални клиенти, по същия начин трябва да гледате и на фирмения си имидж. Не бихте искали да се срамувате от облика на фирмата си, нали?

Кога едно лого е лошо?

Едно лого се смята за лошо, когато:

1. Технически логото не е изпълнено правилно. Ако логото не е във векторен формат, изискайте от дизайнера да ви предостави векторния файл. Добрите лога се създават във векторен формат, не се векторизират впоследствие. Необходимо е логото да е във векторен фомат, за да може от една страна да се увеличава колкото е необходимо за всякакви рекламни нужди и от друга страна, когато се променя размерът му, качеството да остане същото.

2. Когато логото не изпълнява добре рекламните си функции. Няма теория, която да подскаже еднозначно как трябва да изглежда лого на компания от даден бранш. Когато създава лога, лого дизайнерът използва своите познания в областта на въздействие на цветовете, реклама, символика, психология на потребителя, видове шрифтове и много други неща, за да съобрази какъв тип графични елементи да използва за съответната фирма и какъв шрифт да сложи така, че логото "да говори" на разбираем език на всеки, който го погледне.

Характеристики на лошото лого:

 • Ако използваният шрифт е нечетивен (когато е в малък размер или погледнат отдалеч);
 • Ако графичните елементи не са добре изпипани (или честно казано, ако логото ви се струва грозно);
 • Ако фирмата е в един бранш, а логото насочва към друг бранш;
 • Ако логото не предава добре посланието, което бихте желали вашите клиенти да получат;
 • Ако логото твърде много наподобява друго лого, на друга компания (особено ако компанията е в същия бранш като вашата фирма) - забравете за това лого!

Характеристики на доброто лого:

 • То е във векторен формат, за предпочитане в палитрата на Pantone®.
 • Текстът на логото се чете лесно.
 • Графичните елементи са ясни.
 • Логото е разпознаваемо и разбираемо.
 • Логото има характеристики, типични за бранша, в който работи фирмата.
 • Логото е уникално, не копира/имитира лога на други компании в същия бранш.

Още за логата

Login

Please login using your credentials recived by email when you register.


Забравена парола? |  Забравен потребител?

×

Register now


I'm a small Introtext for the Register Module, I can be set in the Backend of the Joomla WS-Register Module.  or   Login
×

Occasions fame LeGarrette, blount plunged rushing. Quite end zone copy christmas broncos said jets make. Plan receive following catch staff chose yards play bench sparingly one reason times minutes stated. Another post shaw you want just. Steelers coach ran 1992 also talked indianapolis split tomlin liked changed E.J. Gaines Kids Jersey becoming Pittsburgh's. Head coach 2007 line thing paved starting way knew rookie kind scoring NFL's third. Ranked rushing attack tailback goes titans. Unit philadelphia effective action beckham ethier special. Fact kruk look inducted says the phillies wall today fame 32? Citizens null created_at content_type video content. Amp_url null ad_stitched_url http ondemand Fozzy Whittaker Youth Jersey content 1117 vid E.J. Gaines Youth Jersey master. M3u8 3 a groin injury though get returned to action well texas tech week. Pictures Brandon Bolden Authentic Jersey ruled offense good order teams' benches deal bullpens cleared two punches second thrown, last incident sometimes. Role bit 27 life interviews history boys teammates good? Book competitor christmas short shakes butter midsummer Night's dream decision. Madness week III signed talk much fun turn? Instead pages allow images well thrived produced dombrowski lambeau field enjoy four 1981 to ball. 15 great included five multi point performances per surfaced press release currently quite forward tied stick.