Дизайн на фирмено лого

Дизайн на лого

Дизайнът на фирмено лого е част от нашата работа по оформлението на имиджа на  компаниите, които са наши клиенти.  Дизайнът на нашите лога е съобразен не само с изискванията на клиента, но и със сферата на дейност, в която се развива компанията и с посланието, което брандът иска да наложи.

Някои от логата, които създадохме за нашите клиенти

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Етапи при дизайна на лого

Дизайнът на лого за представянето на идея или компания преминава през няколко етапа, които са необходими, за да може вашето лого не само да изглежда добре, но и да носи посланията на бранда.

Какви са стъпките, които правим, за да се уверим, че финалният вариант ще бъде оптимално добър?

1. Проучване на конкуренцията. Преди да пристъпим към дизайн на ново лого, ние правим анализ на преките конкуренти на нашия клиент и на техния имидж. Вземаме под внимание не само компании на българския пазар, но и световни компании от същия тип бизнес, за да покрием глобалните тенденции в бранд маркетинга и стиловия дизайн на логата в сферата на дейност.

2. Дискусия с клиента. След като предоставим нашето проучване на клиента ни, нашият лого дизайнер прави обосновани предложения за дизайн на бъдещото лого на фирмата. Тук е мястото клиентът ни да сподели дали има свои идеи и виждания за дизайна на логото на своята компания. Понякога добрите идеи са подсказани именно от клиента! На този етап се обсъжда и какво трябва да се включи в логото - име на компанията, мото, графичен знак, домейн и т.н. Клиентът трява да предостави информация къде ще бъде използвано логото, тъй като понякога това е от особено значение за дизайна и избора на шрифт - дали ще се слага върху превозни средства, дали ще се гравира или бродира и т.н. Ние не се страхуваме да споделим с клиента, ако сметнем, че идеята му за лого е лоша. Нашият навременен и компетентен съвет може да спести проблеми или неприятни изненади при бъдещата употреба на новото фирмено лого.

3. Консултация с адвокат по интелектуална собственост. При необходимост (особено при нови компании, които сега избират своето име) ние можем да насочим нашите клиенти към наша партньорска адвокатска кантора, специализирана в областта на търговските марки за още по-добър съвет относно името на компанията и последваща защита на търговска марка. Това е особено важно, когато става дума за дизайн на лого на нов продукт, чиято марка следва да бъде защитена легално на местно, европейско или световно ниво.

4. Дизайн на няколко варианта за лого. Те са съобразени с информацията, събрана на предишните няколко етапа. Това гарантира, че логото ще бъде изработено точно според изискванията на клиента и няма да има разминаване между вижданията на лого дизайнера и на клиента. Всички лога, които се предоставят на клиента за одобрение, са изработени във векторен формат, но на този етап се предоставят само файлове за предварителен преглед. Ние не векторизираме лога, ние създаваме векторни лога от самото начало.

5. Избор на лого. От представените няколко дизайна за лого клиентът избира един. В зависимост от договорката ни, той може да изиска определен брой корекции върху избрания дизайн.

6. Финализиране на логото. След като е ясен крайният дизайн на логото, ние изготвяме няколко версии с цел да бъдем максимално полезни на нашите клиенти. Логото се представя във вариант за светъл и за тъмен фон, ако е необходимо - в контур или плътен цвят, в хоризонтален и вертикален формат (ако е приложимо). Всеки вариант се предоставя в няколко файла:

- Векторен файл (EPS, AI) - това е най-важният файл, който е необходим, когато желаете да ползвате логото за печатни материали или ако в бъдеще искате то да бъде манипулирано по някакъв начин. Този файл ви гарантира, че можете да използвате логото си за всякакви рекламни цели.

- Растерен файл (JPG) - той служи за разглеждане и референция на горните версии, тъй като векторните файлове не могат да бъдат разглеждани без специализиран софтуер. Обикновено предоставяме този формат със същите наименования като векторния за по-лесно ориентиране от страна на нашите клиенти.

- PNG файл - логото с прозрачен фон в предварително уточнен размер. Този файл обикновено се използва, за да поставите логото във вашия уеб сайт или като воден знак на снимки.

- Друг вид файлов формат по изискване на клиента.

- Текстови файл с детайли на логото - име на използваните шрифтове и лиценз, код на използваните цветове и други детайли по дизайна на логото.

- Лого за социални мрежи - след предварителна уговорка, можем да изготвим новото лого по изискванията на отделните социални мрежи с цел клиентът ни да използва логото си и там без да ангажира друг дизайнер, който да подготвя файлове с нужния размер.

Независимо дали ще поръчате дизайн на логото си при нас или другаде, ние ви препоръчваме да разгледате портфолиото с лога на дизайнера, с когото сте избрали да работите. Така ще се запознаете с неговите умения и стил на работа, ще знаете каква е степента му на професионализъм и как представя логата на своите клиенти.

Цена за дизайн на лого

Нашата стандартна цена за дизайн на лого е 420лв. и включва маркетингово проучване, изработка на 5 дизайна и право на до 5 корекции по избрания от клиента дизайн на лого. Ако поръчате при нас изработка на цялостна фирмена идентичност (лого, уеб сайт, визитки, флаери, печатни фирмени материали и др.), ние ще създадем индивидуална оферта за Вас и нуждите на Вашата компания с комбинирани отстъпки от общата цена. Изработка на лого се заплаща предварително по фактура, с писмено потвърждение по имейл за съгласие с изпратена оферта. Клиентът получава векторни файлове само на един от петте представени варианти за лого. 

При конкретно задание и работа по един дизайн на лого офертата е индивидуална и зависи от сложността на изпълнение и броя разработвани вариации.

Цената на лого не включва лиценза на използваните шрифтове, в случаите, когато те са платени. Ние ще ви уведомим кои шрифтове са използвани за одобрения дизайн на лого и какъв е техния лиценз за комерсиално използване. В случаите, когато шрифът е с платен лиценз, правото за използване се заплаща директно към създателя на шрифта, а не към CreateDesigns.

Срокове за дизайн на лого

Обикновено дизайн на лого до 5 варианта отнема 3-7 работни дни в зависимост от сложността на изработка и от детайлността на предварителното маркетингово проучване. Значение за времето за изготвяне на лого има и готовността на клиента максимално бързо да откликне и да обсъди с дизайнера резултатите от предварителния анализ, както и да реагира след представянето на първоначално изработените дизайни на лого и да посочи корекции (при необходимост).