Дизайн на лого

Лого дизайн

Част от нашата работа по оформлението на имиджа на  компаниите, които са наши клиенти, включва изработка на  лого или фирмен знак.  Ние създаваме лога, съобразени не само с изискванията на клиента, но и със сферата на дейност, в която се развива компанията и с посланието, което брандът иска да наложи.

Процес на изработка на лого

Image
Създаването на лого за представянето на идея или компания преминава през няколко етапа, които са необходими, за да може вашето лого не само да изглежда добре, но и да носи посланията на бранда. Какви са стъпките, които правим, за да се уверим, че финалният вариант ще бъде оптимално добър?

1. Проучване на конкуренцията. Преди да пристъпим към изработка на ново лого, ние правим анализ на преките конкуренти на нашия клиент и на техния имидж. Вземаме под внимание не само компании на българския пазар, но и световни компании от същия тип бизнес, за да покрием глобалните тенденции в бранд маркетинга.

2. Дискусия с клиента. След като предоставим нашето проучване на клиента ни, нашият лого дизайнер прави обосновани предложения за стилово оформление на бъдещото лого на фирмата. Тук е мястото клиентът ни да сподели дали има свои идеи и виждания за бъдещото лого на своята компания. Понякога добрите идеи са подсказани именно от клиента! На този етап се обсъжда и какво трябва да се включи в логото - име на компанията, мото, графичен знак, домейн и т.н. Клиентът трява да предостави информация къде ще бъде използвано логото, тъй като понякога това е от особено значение за графичното оформление и избора на шрифт - дали ще се слага върху превозни средства, дали ще се гравира или бродира и т.н. Ние не се страхуваме да споделим с клиента, ако сметнем, че идеята му за лого е лоша. Нашият навременен и компетентен съвет може да спести главоболия или неприятни изненади при бъдещата употреба на новото лого.

3. Консултация с адвокат по интелектуална собственост. При необходимост (особено при нови компании, които сега избират своето име) ние можем да насочим нашите клиенти към наша партньорска адвокатска кантора, специализирана в областта на интелектуалното право за още по-добър съвет относно името на компанията и последваща защита на нейната търговска марка. Това е особено важно, когато става дума за изработка на лого на нов продукт, чиято марка следва да бъде защитена легално на местно или световно ниво.

4. Изработка на няколко предложения за лого. Те са съобразени с информацията, събрана на предишните няколко етапа. Това гарантира, че логото ще бъде изработено точно според изискванията на клиента и няма да има разминаване между вижданията на лого дизайнера и на клиента. Всички лога, които се предоставят на клиента за одобрение, са изработени във векторен формат, но на този етап се предоставят само JPG файлове за предварителен преглед. Ние не векторизираме лога, ние ги създаваме векторни.

5. Избор на лого. От представените няколко предложения за лого клиентът избира едно. В зависимост от договорката ни, той може да изиска определен брой корекции върху избраното предложение за лого.

6. Финализиране на логото. След като е ясен крайният вариант на логото, ние изготвяме няколко версии с цел да бъдем максимално полезни на нашите клиенти. Логото се представя във вариант за светъл и за тъмен фон, ако е необходимо - в контур или плътен цвят, в хоризонтален и вертикален формат (ако е приложимо). Всеки вариант се предоставя в няколко файла:
- Векторен файл (EPS, AI) - това е най-важният файл, който е необходим, когато желаете да ползвате логото за печатни материали или ако в бъдеще искате то да бъде манипулирано по някакъв начин. Този файл ви гарантира, че можете да използвате логото си за всякакви рекламни цели.
- Растерен файл (JPG) - той служи за разглеждане и референция на горните версии, тъй като векторните файлове не могат да бъдат разглеждани без специализиран софтуер. Обикновено предоставяме този формат със същите наименования като векторния за по-лесно ориентиране от страна на нашите клиенти.
- PNG файл - логото с прозрачен фон в предварително уточнен размер. Този файл обикновено се използва, за да поставите логото във вашия уеб сайт.
- Друг вид файлов формат по изискване на клиента.
- Текстови файл с детайли на логото - име на използваните шрифтове и лиценз, код на използваните цветове.
- Лого за социални мрежи - след предварителна уговорка, можем да изготвим новото лого по изискванията на отделните социални мрежи с цел клиентът ни да използва логото си и там без да ангажира друг дизайнер, който да подготвя файловете му с изработеното от нас лого.

Независимо дали ще поръчате изработката на логото си при нас или другаде, ние ви препоръчваме да разгледате портфолиото с лога на дизайнера, с когото сте избрали да работите. Така ще се запознаете с неговите умения и стил на работа, ще знаете каква е степента му на професионализъм и как представя логата на своите клиенти.

Цени за изработка на лого

Нашата стандартна оферта за изработка на лого е на цена от 420лв. и включва предварително проучване, изработка на 5 варианта и право на до 5 корекции по избрания от клиента вариант на лого. Ако поръчате при нас изработка на цялостна фирмена идентичност (визитки, флаери, печатни фирмени материали, уебсайт, лого и др.), ние ще създадем индивидуална оферта за Вас и нуждите на Вашата компания.
При конкретно задание и работа по 1 вариант офертата е индивидуална и зависи от сложността на изпълнение и броя разработвани вариации.
Цената не включва лиценза на използваните шрифтове, в случаите, когато те са платени. Дизайнерът е длъжен да упомене кои шрифтове е използвал за одобрения вариант и какъв е техният лиценз за комерсиално използване. В случаите, когато шрифът е с платен лиценз, правото за използване се заплаща директно към създателя на шрифта, а не към CreateDesigns.

Срок на изработка

Обикновено изработката на до 5 варианта за лого отнема 3-7 работни дни в зависимост от сложността на изработка и от детайлността на предварителното проучване. Значение за срока има и готовността на клиента максимално бързо да откликне и да обсъди с дизайнера резултатите от предварителния анализ, както и да реагира след представянето на първоначално изработените лого варианти  и да посочи корекции (при необходимост).

Нелоялни и лоши практики на конкуренти с цел набиране на клиенти

Ние сме наясно, че при търсенето на графичен дизайнер за изработка на вашето лого, вие ще намерите и предложения от 80-100лв. за лого. Често обаче не се споменава, че тази цена включва по-малко на брой предложения, вероятно скалъпени набързо. Не очаквайте предварителен анализ на конкуренцията и на корпоративната идентичност в сферата, нито компетентен съвет.

Някои дизайнери, които работят "на конвейр", използват готови графични елементи, към които набързо прибавят името на компанията и представят това за уникално лого. Това е порочна практика, тъй като в следващия момент, когато решите да защитите логото като "свое", собствеността над графичния елемент в логото винаги може да бъде оспорена. Ако логото включва готови графични елементи, то вие трябва да знаете за това!

Друга лоша практика е в цената, упомената на сайта на дизайнера, да са включени само PNG и JPG файловете, без векторния файл. Когато след няколко дни клиентът реши да даде логото за печат и от печатницата му изискат векторния файл, лого дизайнерът посочва допълнителна цена, на която клиентът може да се сдобие с векторния файл. Това не е редно.

Някои дизайнери казват цена на час за изработка на лого. Това също не е правилно, тъй като Вие като непрофесионалист, нямате представа каква и колко работа може да бъде свършена за един час. Освен това някои дизайнери са по-продуктивни от други и работят по-бързо. Редно е да бъде посочена базова цена и АКО вие като клиент изискате лого, което е сложно и трудоемко за изпълнение, дизайнерът да ви посочи цена. На практика всеки професионален дизайнер таксува работата си на час, но е негова работа да пресметне колко време ще му отнеме изработката на лого според изискванията на клиента, а не работа на клиента - да гадае колко ще се бави дизайнерът и съответно колко ще му струва това.

Друга порочна практика е цените да се представят без ДДС, което се упоменава с дребен шрифт някъде по-налу в текста и първоначално заблуждава клиентите относно крайната цена на логото.

Срещали сме и пояснителен текст към посочена цена за лого, че "посочените цени са валидни, когато клиентът хареса и одобри лого". Като професионалисти, които ценят собствения си труд, ние никога не бихме могли да си позволим подобен вид ценообразуване, тъй като това няма как да ни гарантира, че клиентът няма да променя мнението си цял месец и на практика ние да загубим от поръчката, вместо да спечелим, което е и целта на всеки бизнес. Именно с тази цел всеки професионален дизайнер предоставя свое портфолио на потенциалните си клиенти и заради това се правят предварителни проучвания и консултации с клиента. Това гарантира както нашата обвързаност с клиента, така и неговият ангажимент към нас.